
L'horari serà de 9 a 13 h. La sortida serà des de Martorell i s'arribarà al Parc Nou del Prat.
És gratuït i està promogut per la Diputació de Barcelona.
http://goo.gl/y5jZK
Fins l’any 1689 no podem considerar El Prat com un poble. Havia estat un llogarret amb unes quantes barraques al voltant de la plaça i unes quantes masies distribuïdes pels afores. Depenia de St. Boi, i el coneixien com Els Prats de St. Boi, dons tenia molts Prats; d’aquí ve el seu nom.
Fins aquest any 1689 no va aconseguir tenir unes ordinacions municipals independents.
Cap el 1730 es va construir l’església, un hostal i el carrer Major, on les cases ja eren d’obra. Era un poble ple de fang, perquè el riu sortia de mare molt sovint, principalment a la tardor. Aquest factor i la insalubritat general de la zona feia molt difícil l’establiment humà, i els primers pobladors van haver de lluitar durament per aconseguir un sòl habitable i conreable.
A conseqüència d’aquesta situació, El Prat restà aïllat, i sense comunicacions durant molts anys, fins a la construcció de la barca, que servia per travessar el riu, això va obrir les portes cap a la ciutat i altres pobles. Després amb la construcció dels ponts del Prat i Sant Boi es van ampliar les comunicacions.
El seu Delta, era una immensa reserva aquàtica gairebé verge. La caça i la pesca eren abundants al nostre Delta. S’hi caçaven perdius, francolins, becades, fotges... En dies de passada d’aus migratòries era un continu tiroteig, els més assidus visitants eren burgesos, que després anaven a l’hostal a fer alegres dinars de caçadors.
Al riu, la pesca predominant era la de la saboga, anguiles, tenques, llobarros, llísseres, carpes i d’altres varietats.
També hi venien molts pastors nòmades amb els seus ramats, a fer-los pasturar per els molts prats que hi havien.
L’agricultura havia fet un pas de gegant, les collites van créixer amb extensió i varietat. Els conreus eren els tradicionals gra i llegums ampliant els de blat de moro, pèsols, carbasses, mongetes i hortalisses.
A les masies amb els capons, pollastres i gallines, autòctons de la zona, començà una gran animació d’aquest petit món avícola, produint una font d’ingressos considerables. Era la contribució femenina directa i activa, al negoci familiar.
Aquella anomenada aviram era molt apreciada a la capital, i són diversos els testimonis del segle anterior que ens parlen de la venda intensiva d’ous i aviram d’El Prat, coneguts per potablava.
Així aquesta modesta comunitat agrària en els seus orígens, seguirà un ritme de creixement lent fins el segle XX, accelerat per la introducció del regadiu, a finals de segle.
L’arribada de la industria marcarà profundament la fesomia del poble i transformarà la seva configuració demogràfica i social.
Teresa Solé
El meu pare m'explicava que quan el meu avi feia la casa, anava amb el carro al riu a buscar sorra i grava per fer el ciment. També que anava a pescar anguiles amb un paraigües (suposo que seria per posar-les dins i que no s’escapessin).
Jo el que recordo són les crescudes, quan plovia molt pels pobles de més amunt i es veia des de el pont com venia carregat d'aigua enfurismada, de vegades es desbordava i quan això passava tocaven les campanes de l'església per avisar. Jo recordo la del any 1971, els veïns, com que era per la nit, anaven avisant per les cases, llavors tots corrent anaven a fer un “bagant” que es tapar les portes amb totxos i ciment o posar uns taulons amb unes guies que ja eren a les portes.
Aquell any quasi tots els carrers del Prat varen quedar inundats per l'aigua, recordo que el meu veí es passejava amb piragua pels carrers.
No oblidem que el nostre poble s'ha fet gran gràcies al riu. Les fàbriques de La Seda i la Paperera varen vindre aquí pel riu i per l'aigua del subsòl i més endavant moltes més que han anat venint.
Quan van decidir fer el desviament del riu hi va haver moltes manifestacions en contra, cosa que va durar molts anys, fins que al final el varen desviar. Fins ara tot a anat bé tot i que l'obra va ser molt important, i no han hagut grans tempestes. Ara si mai passa sempre he sentit a dir que l'aigua sempre torna al seu cabdal.
El que més recordo es tota la problemàtica que hi va haver per la desviació del riu.
El Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, va rebre el juny de 1987 el projecte de desviació del tram final del riu Llobregat.
La solució prevista en aquest projecte proposà desviar el riu des del pont de Mercabarna fins la zona de Ca l'Arana, és a dir, es desplaça la desenvocadura uns 25 km. Més al sud-oest i al mateix temps s'augmenta la amplada fins a uns 300 metres. El projecte inclou, a més d'una notable ampliació dels molls de càrrega i descarrega del port, la ubicació d'una terminal ferroviaria, una planta incineradora i la depuradora.
Tot això ha fet desapereixer alguns espais naturals del delta com eren la zona de reserva natural parcial de la Ricarda i l'Arana. També perdua de sòl agricola, el qual era considerat com terres d'excel.lent qualitat. I també han desaparegut moltes masies.
S'han destruït zones de vegatació halofitica (jonqueres) i helofílica (canyssars).
Però no tot han sigut desgràcies, amb la depuradora hem pogut banyar-nos a la platja un altre cop, cosa que no podiem fer des de fa molts anys. També s'han fet espais per poder pasejar per tota la llera del riu, que arriven fins a Sant Boi.
El delta del Llobregat, és la tercera zona humida important de Catalunya, punt intermig entre el delta de l'Ebre i els Aiguamolls de l'Empordà.
El delta del Llobregat forma part de l'entorn metropolità de Barcelona i com a tal, es troba sotmés en bona part a una inmensa ocupació industrial i urbana.
Tot això en la actualitat presenta un bon estat ecològic, òptim per aus aquàtiques i per la flora.
Tant de parlar del riu, crec que estaria bé també parlar del naixament del nostre poble. He fullejat algun llibre del nostre escriptor local Jaume Codina i el que més m'ha agradat ha sigut “la gent del fang”, del qual he fet un petit resum que a la següent entrada us explico.
Teresa Solé
Hablando de los años 30 en el Prat... algunos tienen muy buenos recuerdos y otros malos.
Mucha gente iba a pasar el fin de semana, jugando a saltar a la cuerda, divertirse y en verano bañarse ya que era un rio de muy poco caudal. Un día muy importante era el día del entierro de la sardina, había tanta gente que aquello parecia una ciudad.
En aquellos tiempos la pobreza obligaba a vivir a algunas personas en barracas cerca del rio, que cuando se desbordaba se lo llevaba todo. En otros tiempos, los sábados por la noche se iba a pescar con cucada y poniamos el paraguas para coger anguilas.
Por parte de mi padre, él me cuenta que cuando entraron las fuerzas nacionales, en la Guerra Civil, unos días antes cogieron a los adolescentes de 15 ó 16 años y los hicieron fortificar desde la desembocadura del rio hasta San Feliu de Llobregat. Los Nacionales se establecieron en el campo de fútbol y en los jardines. La noche que entraron, resulta que mi padre se encontraba en la parte de Hospitalet “República” y sus fuerzas no hicieron resistencia, por lo que no se pudo pasar por encima del puente ya que había centinelas “guardias” y tuvieron que atravesar el rio con el agua hasta la cintura. Cuando mi padre llegó a su casa, encontró a sus padres llorando, creian que se había muerto. A la mañana siguiente, a las 8 de la mañana, hundieron los puentes del rio Llobregat. Eran tiempos en los que se hacía mucho contrabando de tabaco en la desembocadura del río y más tarde de penicilina. Fueron experiencias muy duras.
También me cuenta mi padre que anteriormente a la Guerra Civil existia un señor que con tartanas se encargaba de trasportar a la gente desde el Prat a Barcelona y viceversa.
Mi recuerdos en el río es que cuando era pequeña íbamos con la escuela de los colegios nuevos a plantar árboles, una experiencia muy bonita.
Montse Grau
Jo no recordo res en concret del riu, però sí fets concrets de les aigües tan netes que tenien els recs del Prat quan jo era petita, i d'això ja fa cinquanta i tants anys.
El meu avi Isidre conreava el que hi havia llavors: melons, carxofes, blat de moro, etc.... a la terra situada molt a prop de la masia de Cal Moles, tocant al Aeroport antic. A l'estiu els meus cosins i jo anàvem amb ell amb el carro, tota una festa! jugàvem i quan l'avi acabava la seva feina, a vegades, li dèiem: “Avi, avi, agafi'ns un peix”. L'avi agafava un cove, s’arremangava els pantalons, es treia les espardenyes, es posava dins del rec i posant el cove contracorrent ens treia un, dos o tres peixos (tenques) per després tornar-los a deixar anar, ja érem feliços! però quines aigües tan netes! també recordo que l'avi portava anguiles que agafava amb bertrol a la mateixa regadora. Eren altres temps.
Margarida Portillo
Us volem apropar a aquestes vivències i aquí us mostrem unes quantes històries escrites per persones del nostre punt amb molta nostalgia i carinyo.